Cara Mendidik Anak Umur 0-3 Tahun

Berprasangka baik dan always positive ya parents ! Kena sedas dengan ayat ni bila baca  1 blog pagi ni…ini berkaitan tentang anak..hehe, of coursela baca untuk Irfan Mustaqim…Kehidupan seharian, kadang2 bila anak normal kita terlepas pandang ni semua…DON’T DO THAT ok..dari kecilla kita nak didik anak kita, nanti besar memudahkan mereka jugak…sangat penting…Meh Ita share tips yang ita dapat pagi ni…

1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.

2. Don’t expose to too much things in a box. 
“Things in a box” tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana. Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu? Sebab too much exposed to computer light and touch screen!! Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan. Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T (Pengalaman penulis asal di special school ~ ida ahmad)
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.
3) Stimulate their imitation skills.
Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Dengan kata mudahnya, brain development anak-anak kita.
So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.
Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc. Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak. Plus boleh belajar sambil bermain.
Avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik. Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc. Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia. Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Setakat ni dulu perkongsian ita..nanti kita sambung lagi ya… 🙂
WAHM Mommy Shaklee
@Beauty_byita
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s